Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Beseda - Ochrana přírody

Beseda - Ochrana přírody

čtvrtek 18:00 9. červen 2011
21:00 9.6.2011
Besedu předního světového odborníka na ochranu přírody, RNDr. Jana Plesníka, CSc. (AOPK ČR) uspořádal náš skautský oddíl ve spolupráci s Městskou knihovnou. Desítky návštěvníků přišly načerpat nové vědomosti a poznatky od člověka, který na přírodovědeckých expedicích procestoval celý svět. Seznámil se s životem deštných pralesů v Amazonii, mořských řas v oceánu i pandy velké v Číně. V přednášce se dr. Plesník dotkl celé řady témat od kácení deštných pralesů, přes nedostatek zdrojů vody až k ochraně před povodněmi. Věděli jste, že New York spotřebuje více energie než celá Afrika dohromady? Že skutečnými plícemi planety nejsou deštné pralesy, ale mořské řasy v oceánu? Že skutečnou hrozbou bude nedostatek ekosystémových služeb spíš než nedostatek ropy? Že Česká republika je velmocí v zabetonovávání krajiny supermarkety a ocelovými halami? A jak je to ve skutečnosti s biomasou? Po skončení výkladu se samozřejmě dostalo na řadu dotazů, které se dotkly kůrovce, stavu přírody u nás i protipovodňových opatření na řece Opavě. :)

Den však ještě nekončí. V záři zapadajícího Slunce doprovází Mišák dr. Jana Plesníka a jeho kolegu dr. Františka Pojera na prohlídku Cvilína. V pátek ráno přírodovědci společně s Mišákem obdivují přírodní památku Staré hliniště, které je zařazeno mezi Evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. :D

Článek: Krnovský Deník

Galerie z akce na Rajčeti

  Kniha akce

Napsat komentář ...
Michael Cestr - Mišák
Mišák 10. červen 2011 v 11:18 

Inspirující setkání! skaut ... v přednášce mnoho zajímavých a i pro mě nových informací --- a jsem moc rád, že jsem měl tu čest provést přírodovědce po Krnově a jeho okolí... Cvilín i Staré hliniště zaujalo - dokonce si pan Plesník s panem Pojerem vyzkoušeli i záludné otázky z Betuly Penduly B) ;D ... avšak kdepak se nám poděly všechny Veverky? :O

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra25. květen 2011 v 5:42 

Toto je naše akce,skaut akce skautského oddílu K3, kterou jsme zajistili pro město a pro veřejnost. Ten člobrda je jeden z nejúznavanějších odborníků na ochranu přírody. Pojezdil snad celý svět. Měli bychom tam mít co největší zastoupení včetně rodičů. Samozřejmě aspoň ve skautských tričkách se šátkem.Knihovna by se měla zazelenat skauty. A jejich rodiče a přátele by měli také napomoci dobré atmosféře. Vezměte maminky, tatínky, babičky tetičky, kámoše.A´t je nás co nejvíc.

Odpovědět
2 příspěvků