Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Zimní tábor Everest

Zimní tábor Everest

pondělí 6:50 26. prosinec 2011
21:00 29.12.2011
Čtyřdenní zimní tábor ve znamení výstupu na nejvyšší horu světa - Mount Everest.
Na počátku naší velké cesty se utvořily tři horolezecké týmy - Chogori pod vedením Sojky, Šiša Pangma v čele s Matyášem a Dominikova Annapurna. Týmy absolvovaly téměř 10 000 kilometrů dlouhou cestu z naší vlasti do Nepálu, na které přejely hranice 11 států. O přestávce v Teheránu se dostalo i na hry - Na Sandokana a Kevina.

Po zdlouhavé cestě jsme dorazili do nepálského hlavního města Káthmandú, které bylo nedaleko našeho Základního tábora. Po zabydlení stanů se týmy vydaly na průzkum okolí. Na 10 zastaveních zjistily mnohé o nejvyšších horách světa v Himalájích i Karákórámu a nejznámějších horolezcích.

Před dobýváním osmitisícovek se každý horolezec musí naučit základním dovednostem - musí se bezvadně orientovat v terénu i na mapě, musí umět vázat lezecké uzly, první pomoc, rozdělávat oheň ve ztížených podmínkách i šifrovat tajné zprávy... Za každou dovednost a další aktivity se týmy dostávaly blíže k vrcholu. ;D

Nejprve jsme se naučili orientaci v mapě a v terénu v aktivitě Azimamut - v závodě nejlépe uspěl tým Šiša Pangma. Vyráběli jsme také situační plány okolí základního tábora. Začali jsme se také učit horolezeckým uzlům, nechyběly však ani himalájské fitky v terénu a zábavné Hry-Ry-Y v základním táboře. Večer byl pak ve znamení zpívání s kytarou a pantomimických scének.

Úterní den začal nácvikem rozdělávání ohně. Nejlépe a zcela nejrychleji rozdělal oheň Šiša Pangma (ohnivákem byl Dwayne) díky týmové spolupráci horolezců ;], splnit úkol se podařilo i týmu Chogori.

Po ohnivém závodu následovala série Ledových her pod vedením Matyáše, odpolední program byl ve znamení Poslední pomoci a večer se uskutečnila Uzlařská Regata, ve které nás všechny nečekaně porazil Špión Vlasťa! Mladší členové se za krátký čas naučili 6 základních uzlů, starší členové se v klasických uzlech zdokonalili a naučili se čtyřem novým - uzlu přátelství, osmičkové spojce, uzlu dobrého skutku a prusíkově uzlu. Večer nás také čekala série Sojčiných her. Týmům Šiša Pangma a Chogori se podařilo dosáhnout 1. výškového tábora a byli na dobré cestě k vrcholu. Annapurna se do prvního tábora vyškrábala až další den.

V noci jsme se příliš nevyspali. Tábor totiž přepadli krvežízniví upíři ;D, již brzo ráno bylo také třeba pokračovat v cestě k vrcholu. Všechny tři týmy se do terénu vydaly ještě za hluboké tmy, navíc jeden z horolezců v průběhu cesty začal upadat do mdlob v důsledku nedostatku kyslíku a bylo nutné ho transportovat. V ranním přechodu byl nejúspěšnější tým Šiša Pangma. B)

Himalájemi se proháněla celá řada zvířat a dalších bytostí. Jejich stopy jsme se úspěšně naučili rozpoznávat v první dopolední aktivitě. Dopoledne pokračovalo hrami v táboře i v jeho okolí. Oběd jsme "vyběhali" náročným výstupem na skalnatý vrchol Lhotse (8516 m n.m.). Odpolední program byl ve znamení REFIŠ. Týmy si mezi sebou předávaly tajné zprávy, aby se mohly spojit v boji proti pytlákům. Večer pak vypukla velká honba za záchranu Yettiho. Yettiho se podařilo úspěšně pronásledovat a odlovit týmu Annapurna!! =O

Odlovením Yettiho se týmy dostaly do 2. výškového tábora. Po večeři pak vypukla himalájská párty, kde byly představeny nacvičené tibetské tance a divadlo šerpů. Do stanů jsme se odebrali až před půlnocí. :]

A už tu byl čtvrtek, poslední den Zimního tábora. Díky dopoledním aktivitám a hrám se podařilo týmům zdolat 3. výškový tábor ve výšce 8493 m n.m. Týmy začaly tvořit Balón poselství, kterým širokému světu daly najevo úspěch expedice.

Vrchol expedice nastal po obědě - dobytí vrcholu Mount Everestu. Horolezecký výstup nebyl jednoduchý, nakonec však vrchol zdolali všichni účastníci expedice.

Naší povinností bylo Střechu světa po sobě uklidit. Tak, aby Himaláje zůstaly čisté a krásné i pro další generace.

Nejlepší horolezci:
1. Matyáš | 2. Klárka | 3. Ben (Štrůdl) ...

  Kniha akce

Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra 30. prosinec 2011 v 14:02 

Všem, všem všem,

Výprava na Mont Everest skaut se vrátila ve zdraví domů.
Tři horolezecké týmy pod vedením zkušených vůdců, přes tři výškové tábory zdolaly vrchol ve čtyřech dnech. Počasí nebylo příliš příznivé, avšak vichřice nás navštívila pouze 1 x.
Gratulujte
Týmy rozdělávaly oheň v nepříznivých zimních podmínkách, dokázaly si uvařit, pracovaly s lanem, stopovaly, mapovaly, také zabránily pytlákům ulovit Yettiho.
Všechny tři týmy vyrovnaně bojovaly o prvenství ve výstupu. Nejdříve zdolal vrchol tým Chogori,v závěsu za ním Šiša Pangma a následovala Annapurna,

Odpovědět