Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Přednáška o životě Keltů

Přednáška o životě Keltů

čtvrtek 18:00 28. únor 2013
20:30 28.2.2013
Přednáška Jiřího Janočka o životě Keltů, kterou pořádal náš skautský oddíl ve spolupráci s Městskou knihovnou. Pozvali jsme místního "Kelta" Jiřího Janočka, aby nám povyprávěl o zvycích a způsobu života keltských kmenů a především o jejich vztahu k přírodě s důrazem na stromy.
Věděli jste, že Keltové měli velmi přísné tresty při poranění či pokácení stromu? Jaké stromy jsou pro Kelty nejposvátější a jak je to s keltským stromokruhem?

U této příležitosti byla zahájena naše výstava "Stromy - magické bytosti", která je k vidění v Galerii Na Schodech v Městské knihovně.

  Kniha akce

Napsat komentář ...
Sodanka2. březen 2013 v 9:56 

Moc se mi líbily panely v knihovně.

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra1. březen 2013 v 7:27 

Beseda měla být sice více o stromech, ale zaměřena byla více na keltskou kulturu.
Předášel arborista Jiří Janočko, autor knihy Stromy a keltský kalendář.

Besedu jsme věnovali také skautskému svátku Dni zamyšlení. Protože je třeba si uvědomit, že skaut
Skauting je pro všechny , bez rozdílu původu, rasy nebo náboženství.
Platí to ve 216 státech celého světa. Děti, mládež i dospělí skauti se společně setkávají. Vnímají rozdíly vyplývající z tradic každé země i jejího historického původu, vnímají rozdílnou kulturu, rozdílnou pleť, rozdílné náboženství a přesto se spolu kamarádí, přistupují k sobě bez předsudků. Snaží se poznat kulturní bohatství každé země, a snaží se být tolerantní k rozdílům.


Slyšela jsem myšlenku, že kdyby opravdu se skauting vryl do srdcí všech těch, co mají vládu a moc ve svých rukách, nebylo by válek a nebylo by utrpení.

A taková je i Krnovská Trojka - otevřená všem lidem dobré vůle. Snažící se vychovat své členy k toleranci, poznávání jiných kultur a přebírající to,
co je pro svět a pro člověka dobré.


A tedy co máme společného?
Třeba vztah k přírodě, úctu ke všem živým bytostem.
A konkrétně?
Ano na toto téma jsme v roce 2008 v náručí drsných, ale půvabných slovenských hor uskutečnili tábor s Keltskou tématikou.
Vysadili jsme stromy do keltského stromokruhu přímo na okraji města Krnova.

Odpovědět
Dan Jalowiczor - Čolek
Čolek28. únor 2013 v 17:35 

a MAGICKÉ SÍLE ;D ;D :) :) :D *lebka*

Odpovědět
3 příspěvků