Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Zdravoťák

Zdravoťák

sobota 8:30 16. březen 2013
12:30 17.3.2013
Skautský oddíl K3 uspořádal víkendový zdravotnický kurz, jehož cílem bylo naučit naše členy základům poskytování první pomoci.
Sobota: Prvním bodem programu byla více než hodinová exkurze v hasičské zbrojnici, kde jsme se dozvěděli řadu zajímavých informací o zásazích hasičů a o jejich technickém vybavení. Po návratu do klubovny obdrželi Matyáš a Sojka odborku za již absolvovaný zdravoťák a společně jsme se vrhli na první výukový blok. Mišák v něm představil základní postupy při poskytování první pomoci, třeba u dopravní nehody. Členové si mohli vyzkoušet kardiopulmonální resuscitaci a naučili se stabilizovanou polohu. Po venkovním vybití energie se Sojka vrhla na téma krvácení a obvazování v praxi. Polomrtvé a poloslepé dvojice se pak vydaly na krátký závod po budově. Odpoledne pokročilo do své druhé poloviny a bylo na čase vyrazit do terénu. Mišák s Matyášem připravili stopovací hru v ježnických lesích. Na stezce, na kterou se vydaly trojice, byla připravena řada záludných otázek a praktických úkolů. Členové nejen odpovídali na otázky, ale vyzkoušeli si také transport zraněného a praktické ošetření úrazů. Celkově nejúspěšnějším týmem na stopovačce bylo družstvo Fájné - Robin - Lasička, ale všichni se drželi statečně, jen Markétina bota potřebovala resuscitaci. Hřejivé sluníčko zapadlo za obzor a tak byl čas na společný návrat ke klubovně. Za 12 km v nohách (někteří vypadali, jako by ušli 50) jsme si zasloužili večeři ve stylu gulášové polévky.
Program pokračoval také po véči - na mírně znavené účastnictvo se vrhl šokovaný Matyáš. Ano, tématem byl šok. Večer jsme strávili také drobnými hrami. Dozvěděli jsme se o životě Divného krále a četli a řešili praktické situace ukryté v příbězích. Jedenáct úderů zvonů bylo už dostatečným impulsem pro ulehnutí do spacáků. Po skautské večerce zavládl hrobový klid. skaut

Neděle: Po ranním protažení všech 206 kostí a 17 360 svalů (!) jsme se vrhli na snídani. Po nacpání dutiny břišní se výkladu ujal Matyáš, který představil poranění břicha a hrozbu vnitřního krvácení. Následovala akční hra Životem proti smrti, ve které se utkala dvě velmi vyrovnaná družstva (Fájnovo získalo o 1 bod víc). A to už byl čas na závěrečný bod programu - zdravotnické zkoušky. Takřka 30 otázek v písemném testu prověřilo to nejdůležitější, co jsme se o víkendu dozvěděli. Následovala také praktická část zkoušky. Poledne odbilo, zdravoťák je u konce a my můžeme pogratulovat většině účastníků! Svou snahu a aktivitu za víkend proměnilo 9 členů v zisk odborky zdravotníka!

Program Zdravoťáku v kostce:
1. Exkurze k hasičům
2. Výukový blok Mišáka - postup první pomoci, bezvědomí, resuscitace
3. Výukový blok Sojky - krvácení a obvazování
4. Stopovací hra na Ježníku - po šipkách za novými dovednostmi
5. Výukový blok Matyáše - šok, poranění břicha, vnitřní krvácení
6. Večer příběhů - co všechno se může stát v každodenních reáliích
7. Zdravotnické hry (Divný král, Životem proti smrti, Dvojičky, běh zraněných, scénky...)
8. Zdravotnické filmy a klipy
9. Záverečné zkoušky ;-)

Skautskou odborku získali:
Slimáček, Čolek, Jezevec, Fájné, Markéta, Lasička

Vlčka (odborku vlčat) získali:
Jiřík, Robin Hood, Adam.

Nejlepší bodové výsledky: 1. Matyáš (80 bodů), 2. Fájné (75 b.), 3. Robin (74 b.), 4. Adam (71 b.), 5. Jezevec (69 b.).

  Kniha akce

Rádio17. březen 2013 v 18:10 

Jiřík byl z kurzu zdravě unavený :P ,ale pořádně nadšený :D .Moc se mu to líbilo a děkujem všem za užitečné zkušenosti a skvělou zábavu. :) Mamka od Jiříka

Michael Cestr - Mišák
Mišák17. březen 2013 v 18:50

Děkujem za účast :)

Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra17. březen 2013 v 19:19

Byl hodně šikovný. :)

Odpovědět