Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Srp, kříž a lilie

Srp, kříž a lilie

středa 18:30 7. květen 2014
12:30 11.5.2014
Celostátní seminář věnovaný skautské historii pořádal Skautský institut v půvabném městečku Stárkov na Náchodsku. Bylo to intenzivní setkání nejen nad klíčovými dějinnými momenty, kdy byl skauting u nás třikrát zakázán, ale také zastavení nad životem významných postav, které skautingem byly formovány. Hovořilo se samozřejmě o A.B. Svojsíkovi, který český skauting zakládal, ale také nejpopulárnějším skautovi spisovateli Jaroslavu Foglarovi, a v moderní době o výjimečné osobnosti jakou je Jiří Zachariáš-Pedro, který stál v 90 tých letech u zrodu našeho Svazu skautů a skautek. Působivá byla beseda s živým pamětníkem Billem (86 let), který měl nejvěší aplaus. Přednášky byly střídány workshopy, kde zažili účastníci doteky historie doslova na vlastní kůži.
Programy byly vedeny zkušenými lektory a jeden byl lepší než druhý. Poutavý byl třeba výklad o skautském sběratelství. Kdo z nás nikdy nic nesbíral? Přitom sběratelství není samoúčelné ale vždycky slouží pro nárůst vědomostí a rozvoj osobnosti, říká náš nejznámější sběratel Václav Nosek –Windy, který sem dovezl podstatnou část svých sbírek. Součástí setkání bylo promítání tematicky vhodných filmů v místním venkovském kině. Na chodbě základní školy která žila pět dní skautingem, byla také pro nás otevřena výstava Příběh Jana Zajíce vytvořená středoškolskými studenty. Jestlipak víte, kdo to byl Jan Zajíc? Ne? Tak se zkuste zeptat rodičů nebo někoho staršího.
Doplněním programu byla exkurze na Broumovsko. Cesta nás vedla úžasnou podhorskou scenérií rámovanou Broumovskými stěnami a Teplickým skalním městem, kde jsme se učili vnímat krajinu. Program týdne byl zpestřen branným závodem,jehož součástí byla signalizace morseovkou a střelba ze vzduchovky. V tomto závodě se Mývalova družina Rysi umístila na čestném druhém místě. Staré skautské písně zazněly u velkolepého slavnostního ohně, zapalovaného ze čtyř světových stran.

  Kniha akce

Napsat komentář ...
0 příspěvků