Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Tajuplný svět Julese Verna

Tajuplný svět Julese Verna

pátek 18:30 17. říjen 2014
13:00 19.10.2014
Výprava do světa Julese Verna - víkendovka ve znamení science-fiction. skaut

V pátek jsme se sešli o půl sedmé večer. Po seznámení s osobností Julese Verna jsme byli rozděleni do třech týmů (Einsteinovci, Alobal Company, MImoni) a vrhli jsme se na výrobu sci-fi vynálezů. Za hodinku práce jsme z domácích surovin vytvořili vskutku originální vynálezy pro 4. tisíciletí. Mimoni představili svoji Robomyčku, která se vyznačuje schopností vyrobit králičí mléko, přistávací plochou pro helikoptéry i spoustou barevných diod. Alobal Company představilo robota vyrobeného především z alobalu. I ten skýtal řadu technických vymožeností. Einsteinovci vynalezli jedinečný Stroj času 3000 fungující na jedinou plochou baterii. Po představení vynálezů jsme se vydali na Cestu do středu Země a to díky poučnému a zároveň zábavnému filmu. Někteří členové se na první den akce stylově oblékli - za nejlepší kostýmy můžeme prohlásit kostýmy Robina Hooda, Čolka a Matyáše.

V sobotu ráno jsme se vydali do moravskoslezské metropole. Po ubytování v klubovně ostravských skautů ze střediska Strážci jsme se přesunuli do unikátního industriálního komplexu Dolní oblast Vítkovice. Na pořadu dne byla návštěva nově otevřeného velkého Světa techniky. Již u vchodu nás zaujal točící se gyroskop, atrakce, která simuluje 3G přetížení (které zažívají piloti stíhaček a kosmonauti). Poté jsme se ponořili do nitra expozic, které tvoří tři světy - Svět vědy a objevů, Svět civilizace a největší Svět přírody. V expozicích jsme si mohli vyzkoušet stovky nejrůznějších interaktivních exponátů - projet se na kole rychlostí světla, zjistit, jak budeme vypadat za 100 let, vyzkoušet perpetuum mobile, hrát si se světlem i zvukem, vyzkoušet nejrůznější fyzikální zákony... Součástí prohlídky bylo také promítání 3D snímku Titáni doby ledové a návštěva Divadla vědy, kde jsme si mohli vyzkoušet střílení z děla nebo "podpálení mojí kolegyně", vaření banánu v dusíku při -200°C a další pokusy. Naši nejmladší navštívili také Dětský svět, kde se mohli vžít do role nejrůznějších profesí...

A jaký byl program po prohlídce Světa techniky? V duchu jednoho z nejslavnějších Verneových děl byla odstartována cestovatelská soutěž Cesta kolem Ostravy za 80 minut - naše týmy měly za úkol za tuto dobu urazit co nejvíce kilometrů pomocí prostředků městské hromadné dopravy. Výsledné pořadí bylo těsné - tým Alobal Company urazil 21 km, Mimoni 20 km a Einsteinovci 17 km.

Po přesunu do klubovny a společné večeři nás čekaly večerní hry na zahradě, které připravil Matyáš. Běhání za úplné tmy na zahradě klubovny mělo své kouzlo. Večerní program byl ve znamení tvorby vlastního Ocelového města, města budoucnosti. Týmy navrhly města s nejrůznějšími technologickými vychytávkami. Tato města byla podrobena podrobnému hodnocení - musela splnit náročná kritéria z hlediska vybavení i odolnosti proti katastrofám. Svoji roli hrála také schopnost argumentace týmů - jak dokáží týmy své město obhájit. Za celkově nejlepší město byl prohlášen Mimoňov týmu Mimoňů.

V neděli ráno nás čekala hrací rozcvička - hra "kradení planet". Po snídani jsme se vypravili na Ostravskou sopku. Příjemná procházka podzimní Ostravou nás dovedla až na "stratovulkán Ema". V závodě o nejrychlejší výstup zvítězili Mimoni. Z vrcholu se nám naskytl nádherný výhled na celou metropoli, na obrovské průmyslové komplexy i na hřeben Beskyd.

Ale to už byl čas návratu do Krnova. Výprava do světa science-fiction utekla jako voda. skaut

Výpravy se zúčastnilo 15 členů oddílu, nejvíce oceňujeme účast našich nejmladších Lišek, neboť pro většinu z nich to byla úplně první výprava.

Fotogalerie na stránce Google+

  Kniha akce

Michael Cestr - Mišák
Mišák2. listopad 2014 v 21:40 

Nová fotogalerie na naší stránce GOOGLE+ skaut :)

Odpovědět