Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Puťák Jeseníky

Puťák Jeseníky

úterý 14:00 4. červenec 2017
12:00 8.7.2017
V úterý podvečer přijíždíme autobusem na Sovinec a vyrážíme do kopců najít vhodné místo na bivak, což se nám brzy podaří nedaleko Vápenného vrchu. Uléháme na pokosené louce s dalekými výhledy do liduprázdného Sovinecka. Večer hrajeme karty a také pozorujeme nádherný západ Slunce. Ráno se vydáváme zpět na Sovinec, kde absolvujeme dlouhou prohlídku hradu, při které mimo jiné navštěvujeme obnovenou podzemní chodbu, která spojuje hrad s předsunutou dělovou baštou Lichtenštejnkou. Na nejdelší etapu puťáku tak vyrážíme až v poledne. Putujeme přes Rešovské vodopády, které jsou v obležení desítek autovýletníků, dále přes Tvrdkov, kde doplňujeme vodu v liduprázdné hospodě jako vystřižené z 80. let. Stoupáme, klesáme a opět stoupáme na chatu Rabštejn, na které se po 25 kilometrech vydatně občerstvujeme. Večer uléháme v lese a noční liják je pro některé více než osvěžující. Dopoledne nás tak čeká sušení, výstup na hrad Rabštejn se skalní vyhlídkou a vaření oběda. Kolem poledne se konečně vydáváme na cestu - dnešní etapa bude kratší, ale převýšení bude vydatné. Přicházíme na Skřítek a po nezbytném doplnění kofeinu z krnovského nápoje nás čeká stoupání na hřeben Hrubého Jeseníku. Ztracené kameny nám místy připomínají partie Tater. Seznamujeme se zde s vojákem na armádním cvičení - putuje desítky kilometrů s 50kilovou tornou. Hned nám naše batohy připadají lehčí :D. Na Jelení studánku dorážíme brzy a můžeme tak zaujmout strategické místo v turistické útulně - což se později ukáže jako prozíravé rozhodnutí - toto místo je pro přespání opravdu oblíbené. Potkáváme se zde s Tomášem, který putuje z Ramzové na Skřítek a vaříme společnou večeři. V útulně nás nakonec spí třináct a panuje zde opravdu přátelská atmosféra. (Ale tu karetní hru pořád nechápu, pozn. Mišáka.) Nad ránem přichází velká bouřka a do chaty se soukají další nocležníci. Déšť ráno úplně ustává a tak se vydáváme na další cestu - přes nejvyšší bod (Vysoká hole, 1464 m n. m.) na Ovčárnu. Sestupujeme přes vodopády Bílé Opavy až do centra Karlovy Studánky, kde doplňujeme zásoby a zaplňujeme žaludky v restauraci hotelu Džbán. Jako cestu do Vrbna nám číšník radí silnici, ale my přesto volíme sice delší, ale za to horší cestu přes Žárový vrch (1101 m n. m.) - místo posledního noclehu. V sobotu ráno nás čeká už jen krátký sestup do Vrbna pod Pradědem, kde nastupujeme na vlak...

1. den - Sovinec - Vápenný vrch (1 km)
2. den - Vápenný vrch - Sovinec (prohlídka hradu) - Rešovské vodopády - Tvrdkov - Dobřečov - Bedřichov - Rabštejn (25 km)
3. den - Rabštejn (hrad) - Skřítek - Ztracené kameny - Jelení studánka (14 km)
4. den - Jelení studánka - Ovčárna - Vodopády Bílé Opavy - Karlova Studánka - Žárový vrch (18 km)
5. den - Žárový vrch - Vrbno pod Pradědem (8 km)

Celkem 66 km.

Byli jste skvělí skaut skaut skaut

  Kniha akce

Napsat komentář ...
Michael Cestr - Mišák
Mišák15. červenec 2017 v 11:34 

Více fotografií najdeš na našem facebooku.

Odpovědět
1 příspěvků