Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Bobovačka Cvilín

Bobovačka Cvilín

neděle 14:00 12. únor 2012
17:00 12.2.2012
Sluníčko prozářilo den a tak jsme se vydali na bobovačku! Nejpočetnější družinou byly překvapivě naše nejmladší Lišky. Vyrazili jsme na prosluněný svah u Salvátora, kde jsme strávili dvě hodiny bobováním, sáňkováním, talířováním a lopatováním. Po vyřádění jsme se přesunuli k poutnímu kostelu, který vždy působí kouzelně v zasněžené krajině.

Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských. To by mělo platit nejen pro skauta, ale i pro každé správné vlče a světlušku. A protože je únor měsícem hladu a v posledních dnech zavládly opravdu kruté mrazy, rozhodli jsme přispět dobrým skutkem, protože tak zní náš denní příkaz. Přinesli jsme pro ptáčky a další obyvatele lesa různá semínka, jablíčka, mrkve a další pochoutky. Pro ptáčky jsme vyrobili jednoduchá krmítka... Určitě tím zvířátkům pomůžeme.

A z bobování si zkuste zapamatovat, že skaut je ohleduplný. A opět - určitě nejen skaut, ale platí to i pro naše vlčata a světlušky ;D

  Kniha akce

Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra 10. únor 2012 v 6:40 

Dle indiánského kalendáře je únor měsíc hladu.*lebka* A letošní únor je opravdu hodně krutý.*lebka* Je mráz, sníh zasypává možností pastvy. Kopýtka studí a do zobáčku není co vložit.

skaut6. Skautský zákon zní:
Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských.skaut

Skaut ví co pro zvířátka znamená zima - že je to pro ně nejtěžší období v roce. Nízké teploty vyžadují větší produkci tepla zvířecím organismem, zasněžený terén znamená horší prostupnost a to vše spolu s dalšími problémy zimy vyvolává u zvířete zvýšenou potřebu energie, kterou musí získat z omezené potravní nabídky. Je proto víc než důležité živočichy v zimě přikrmovat.

<3Proto na zimní výpravě trochu zvířátkům pomůžeme. <3
Kdo má doma přinese krmítko.

Ostatní mohou přinést na výpravu např.
Pro ptáky
1. semena - především slunečnice, lněné semínko, proso, jiná semínka .Ty přilákají vrabce, zvonky, stehlíky a sýkorky. Semena rostlin svou energetickou hodnotou nejvíce podobají přirozené potravě ptáků,
2. rozdrcené ovesné vločky, krupici nebo zapraženou hrubou mouku na tuku.
3. syrový lůj, špek
4. tukové směsi, které získáme vyškvařením loje a následným smícháním s olejnatými semeny (např. slunečnice) nebo ovesnými vločkami, krupicí, hrubou sojovou moukou, ale i strouhankou (vyvarujte se strouhanky z tukového pečiva, které se rychle kazí a žlukne). Směs pak za tepla plníme do různých k zavěšení vhodných nádob, ze kterých je ptáci postupně zespodu uzobávají, - vhodný starý květináč (avšak než tam směs nalejete - provlečte spodní dírkou dovnitř tlustý provaz, vevnitř dobře zauzlujte a nechte dostatečné množství v dolním konci květináče na zavěšení na strom.
5. v obchodech lze zakoupit přímo speciální míchané směsi pro krmení ptáků.

Nedáváme :
chleba, uzeniny, slané a kořeněné potraviny a kynuté výrobky, protože způsobují ptákům vážné zažívací potíže. Zásadně nedáváme ptákům krmiva zkažená, plesnivá

Pro zvěř:
1. Semena - žaludy, kaštany, bukvice obsahují nejdůležitější stavební a energetické látky pro život zvěře. Semena je dobré podávat před začátkem zimního přikrmovacího období či na jeho začátku.
2. Dužnatá krmiva - jablka, hrušky, mrkev, jeřabiny, brambory, jsou hlavně zdrojem vitamínů a tekutin.

Odpovědět