Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Křížem Krážem Republikou

Křížem Krážem Republikou

sobota 0:00 29. září 2012
23:59 29.9.2012
Na 5. ročník železniční cestovatelské akce Křížem krážem republikou, kterou pořádá každoročně náš skautský oddíl, se přihlásilo na 80 týmů z celé České republiky. Cílem akce je navštívit zajímavá místa naší země, procestovat co nejvíce kilometrů a poznat nové kamarády... Mezi účastníky byly i tři týmy z Krnovské Trojky - Jestřábí letka, Sviští spojka a Splašené Veverky. Co přinesl den a noc ve vlaku?

JESTŘÁBÍ LETKA prozkoumala kraj Karla Hynka Máchy - 1363.1 kilometrobodů

Jestřábí letka vylétla z Krnova už v pátek o dévaté hodině večerní. Start vlastního závodu nás čekal v Ostravě-Svinově, kde jsme se setkali s mnoha dalšími týmy. Odbila půlnoc. Za pár okamžiků přisvištěl noční rychlík Excelsior. Ve vlaku bylo živo, každý vagón obsadilo několik cestovatelských týmů a tak jsme se společně seznamovali. Týmy, které správně zodpověděly otázku, obdržely soutěžní bonusové razítko. Vlak měl na odjezdu 50 minut zpoždění. Strojvůdce se rozhodl, že bude také závodit a tak se mu podařilo stáhnout zpoždění na pouhých 15 minut. Díky tomu jsme stihli přestup na další noční vlak – EuroNight Metropol. Ve vlaku byly řazeny pouze dva vozy k sezení a tak jízda v tomto vlaku připomínala spíše pobyt v konzervě se sardinkami. Ale dobrých lidí se vejde všude dost… V Děčíně nás čekalo přeběhnutí na luxusní osobní vlak směřující do Šluknovského výběžku (řazena byla německá jednotka Desiro). Česká Kamenice byla jedna z bonusových stanic, což znamenalo hromadné vyběhnutí týmů, vyfocení (průvodčí se divil) a opětovný návrat do vlaku. Romantická stanice Jedlová v nitru Lužických hor byla naší přestupní stanicí. 29 minut na přestup je dlouhá doba a proto jsme se rozhodli vyběhnout na nejbližší kopec – Jelení skálu. Ranní rozcvička v horském vzduchu byla příjemným zážitkem. Dále jsme pokračovali rychlíkem do městečka Doksy. Máchovo jezero bylo zahaleno do bílé tmy, což mu dodávalo zvláštní kouzlo. To už nás však čekal osobní vlak, kterým jsme se přesunuli o dvě zastávky dál. Naším hlavním cílem byl hrad Bezděz. Od stejnojmenné železniční zastávky jsme putovali pěšky a s přibližujcí se siluetou hradu vzrůstalo naše nadšení. Výhled ze 40 metrů vysoké věže byl impozantní, celý kraj Karla Hynka Máchy jsme měli jako na dlani. Z železniční zastávky jsme dál pokračovali do Kolína a odtud do Brna přes Světlou nad Sázavou. Brno bylo dějištěm oslav Dne železnice a tak jsme si mohli prohlédnout několik parních lokomotiv i nejnovějších elektrických jednotek Českých drah. Čas zbyl i na prohlídku centra města. Vlak do Ostravy odjížděl po sedmé hodině večerní, do Krnova jsme dorazili 23 minut po třiadvacáté hodině... Tím skončila naše 26,5 hodinová jízda. Pokořili jsme hranici 1000 km a v soutěži jsme získali 1363,1 bodů. ;D

SVIŠTÍ SPOJKA byla na 2 kulturních místech 1164.2 kilometrobodů

Vyrazili jsme spolu s Veverkami v 3:45 na Olomouc, kde pokračujeme do Hradce Králové. Cestou plníme každou hodinu aktivity. Zde navštěvujeme železniční muzeum zabezpečovací a sdělovací techniky. 45 minutová prohlídka ukázala historii zabezpečovací techniky v železnici i pobavila :D Útěkem na vlak sedáme a pokračujeme do Prahy, kde se fotíme s týmem z Chomutova a cestujeme do Kutné Hory. Město Unesco uchvacuje všechny. Shlédneme festival a jarmark na náměstí, pokračujeme k památkám. Navštěvujeme velechrám sv. Panny Barbory. Cestujeme na Brno, potkáváme různé týmy ve vlaku... V podchodech obdivujeme Galerii Myšinu. A pomali se blížíme ke Krnovu, kde vystupujeme v 23:23.

SPLAŠENÉ VEVERKY si užily zejména Prahy 842.4 kilometrobodů

Tým skautek se pro tento náročný závod pojmenoval Splašené Veverky. Před vlastním závodem si holky vyrobily skautskou vlajku, která je provázela celý čas závodu. Vyráželo se ve 3:45 směrem na Olomouc. Nenajezdily jsme sice takové množství kilometrů, přesto jsme projely dvě bonusové stanice, projely tratí nad 600 metrů a urazily více než 700 km. Splašené Veverky navštívily Brno a užily si památek Prahy, kde navštívily mimojiné Muzeum hl.m. Prahy. Akce byla pohodová i přesto, že na přestup mezi vlaky měly holky jen 1 - 3 minuty. Po celou dobu ve vlacích Veverky plnily úkoly, doplňovaly stezky a hrály hry :)

  Kniha akce

Jan Sudek - Jeňa
Jeňa25. září 2012 v 10:11 

Dále můžu přibrat 2 členy do našeho Svištího týmu :) ! skaut

Jan Sudek - Jeňa
Jeňa25. září 2012 v 10:20

třeba Robin, kdyby chtěl ... celou dobu byl přihlášený ;) skaut

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra 25. září 2012 v 5:57 

:) skaut :D
Sděluji všem - skautům, skautkám, vlčatům, světluškám, rodičům a příznivcům našeho skautského oddílu, že na oficiálních stránkách našeho města - v úvodu i na MPZ je propagovaná naše akce

Křížem krážem republikou. :) skaut :D

Michael Cestr - Mišák
Mišák25. září 2012 v 11:30

No vida, je to zřejmě naše první zpráva na webovkách města :) Ale myslím, že Krnované se asi neodváží :O Uvidíme...

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra22. září 2012 v 12:09 

Vyzývám rodiče K- Trojkých dětí. Nechcete také utvořit v tomto jubilejním 5 ročníku svůj vlastní tým a zkusit si vytvořit vlastní trasu, navštívit nějaké muzeum, či kulturní podnik v celé ČR a zkusit se utkat v tabulce soutěžících?
Pravidla jsou stejná jak pro skauty tak týmy z řad veřejnosti. Zvládnete to co zvládnou vaše děti?
Kdo ujede více kilometrů - vy či vaše děti? Dokážete se také po celou dobu tak skvěle bavit jako naši skauti?

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra21. září 2012 v 11:43 

Pro účastníky Křížem krážem. Ještě je pár nášivek k akci, vhodné na skautské košile, případně i na batohy, tak si zarezervujte, rychle se vyprodávají.

Zobrazit předchozí komentáře (1)
Kryštof Otýpka - Jezevec
Jezevec22. září 2012 v 12:23

Taky bych chtěl jednu.

Dwayne22. září 2012 v 23:14

Ahoj Charlie, taky bych si jednu vzal, pokud jeste jsou. Dekuji B) skaut B)

Odpovědět
Michael Cestr - Mišák
Mišák 20. září 2012 v 11:49 

Uzávěrka přihlašování na KKR je sobota 22. září . Hned v neděli dojde k sestavení našich týmů.
Zatím jsou jisté dva týmy z K3. Najde-li se dalších 5 členů, může vyrazit další tým !

Dominiku, Bene, Anio, Markéto, Robine a Sisi ... a další...
...jdete do toho s námi ?! =O ;]

Zobrazit předchozí komentáře (3)
Michael Cestr - Mišák
Mišák 22. září 2012 v 22:41

Jeňo, sám jsi byl prvním, který chtěl vést vlastní tým Svišťů :O (nepamatuješ na oddílovou radu? =O)
Pokud chceš přibrat nováčky, nikdo Ti nebrání - máš v družině výběr rovnou ze tří :)

Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra 23. září 2012 v 6:19

pro Jeňu, Tvůj Sviští tým byl tvůj nápad a je dobrý. Máš ve své družině nováčky, můžeš oslovit a správně jsi zaznamenal, že Robin je přihlášený a není v týmu, přihlásil se již do uzavřeného týmu a ten rozbíjet nechceme, kluci se přihlásili dřív, jedou se svým rádcem a Mišákem.
Ale když se ozveš mamince od Robina, třeba s vámi Robina pustí, ale nutno ho hlídat - je to divočák.

Odpovědět
Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra19. září 2012 v 6:21 

! ! ! skaut Kdo pojede na Křížem krážem a nemá ještě ve skautském průkazu skaut skautskou známku na rok 2012, přineste si průkazky na schůzky. Známky na rok 2012 mám ! ! ! skaut

Odpovědět
25 příspěvkůVýběr Stránky