Akce oddílu K3 » Zdobení stromků pro zvířata

Zdobení stromků pro zvířata

středa 23. prosince 2020 od 0:00
až čtvrtek
31. prosince 2020 do 23:59

Zdobení vánočních stromků - pro zvířátka: kdykoliv do 31.12.2020
Stromek pro zvířátka vyberete dle sebe, kdekoliv a kdykoliv a také dle sebe ozdobíte. Samozřejmě by to měl být stromek, ke kterému se zvířátka popřípadě ptáčci dostanou.

Pořiďte fotku nebo video. Fajn by bylo kdyby bylo video, jak zpívá celá rodina nějakou vánoční koledu.

První stromky ozdobeny a zvířátka si už asi pochutnávají.
Vlčice, Ponny, Speedy a Kapička

Co na stromek pro zvířátka
Obyvatelé lesa uvítají oříšky vlašské i lískové, žaludy, bukvice, kaštany, šišky, šípky, jeřabiny, slunečnicová či dýňová semínka, obilné klasy nebo jen zrní či kukuřici. Sáhnout můžete také pro uskladněná jablka a hrušky. Ze zeleniny pak pro osvědčenou mrkev, ale také celer a kedluben.
Jablíčka či hrušky můžete použít vcelku, jen jim ke stopce navažte provázek, jímž je připevníte k větvičce. Lze je také nakrájet na silnější plátky a opět buď opatřit provázkem na zavěšení, nebo je pospojovat delším provázkem do řetězu. Stejný postup se hodí i pro mrkev, celer nebo kedluben.

V chovatelských potřebách můžete zakoupit lojové koule a tyčinky s lisovanými semínky, různé zrní a semínka – například lněné, které je bohaté na v zimě tolik potřebný tuk.
Výhodnější bude nasypat je do krmítek zhotovených třeba z tykviček nebo kokosových ořechů. Jak takové krmítko vyrobit? Do tykvičky udělejte z boku ostrým nožem dostatečně velký otvor a vyberte dužninu i se semínky. Můžete jí také odříznout vršek a vnitřek vydlabat horem.

Podaří-li se vám sehnat pravý lůj, nařežte z něho třícentimetrové pásky a provázkem je zavěste k větvím nebo si z něho podomácku vyrobte koule. Ty uděláte tak, že lůj opatrně za mírnější teploty rozpustíte v hrnci (pro lepší chuť i výživnost ještě přimíchejte různá semínka), a až bude rozpuštěný, hrnec odstavíte ze sporáku.

Co lesním zvířatům nedávat?
V žádném případě na stromeček ale nezavěšujte rohlíky, čerstvý chleba a další pečivo z kynutého těsta, syrové a vařené brambory, solená a kořeněná jídla, obilné klasy či jiné přírodniny zakoupené na ozdobu v květinářství (mohou být nalakované či jinak chemicky ošetřené).

Jaký stromeček a jak zdobit
Kromě tradičního jehličnanu není problém ozdobit i jakýkoliv jiný stromek v zahradě, na poli, v lese nebo v parku, podstatné je vědět, pro koho je určen. V městském prostředí to budou především ptáčci, takže pro jejich bezpečí při krmení vyberte stromek s vyšším kmínkem, kam za nimi nevyskočí psi, a ozdoby věšte na konce slabších větví, které neunesou mlsnou kočku.

Ve volné přírodě postupujte tak, že dolní větve budou patřit zajícům, ty o něco výš srnkám a jiné vysoké zvěři a nejvýš si pro nadílku vylétnou ptáčci či vyšplhají hlodavci, veverky a další šikovní šplhavci. Kromě jehličnanu můžete ozdobit i opadaný listnáč nebo třeba jen malý keřík, prostě to, co je po ruce.

Kniha akce

Napsat komentář ...

0 komentářů