Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Den Země – dobrý skutek pro zvířátka

Den Země – dobrý skutek pro zvířátka

úterý 0:00 20. duben 2021
0:00 30.4.2021
Den Země – dobrý skutek pro zvířátka
Výzva pro všechny správné skauty, skautky, vlčata, světlušky skaut

Termín: 20.4 – 30.4
Kde : vlhčí a klidnější, stinné místa ( nehodí se příliš uklizené posekané zahrady a parky, kde se zvířátka nemohou ukrýt)
Pro koho: pro užitečně žabky (popřípadně jiné živočichy)
Pomůcky: klasické květináče, mohou být i keramické misky i rozbité, voskovky, nebo barvičky, které vydrží i vlhkost.

ÚKRYTY PRO ŽABIČKY
1) Najděte vodné místečko, kde by se užitečným žabkám mohlo dobře dařit – tedy vlhčí , klidnější místa, zejména v blízkosti vodních ploch. Popřípadě v úkrytu starých keřů.

2) Ozdobte staré květináče – zevnitř i zvenku, aby se žabkám dobře bydlelo

3) Na vhodném místě vyhrabte menší jamku a umístěte květináčový domek, zlehka překryjte listím

4) Pozorovatelé mohou opatrně i pozorovat život v domečku – fotit, kreslit, či zapisovat do svého deníku.

Pokud se vám podaří vytvořit domeček – zkuste poslat fotečku popřípadě napsat, kde jste umístili. DÁM NA STRÁNKY

Komu se na zahrádce usadily žáby, může si gratulovat. Denně totiž spořádají velké množství záškodníků. Navíc mají výbornou paměť, která jim dovoluje vracet se na místo, kde se narodily.

Proč zahrádku zatěžovat nebezpečnými pesticidy, když si na pomoc v boji proti škůdcům můžeme přizvat žáby? Denně snědí ohromné množství nevítaného hmyzu, červů a housenek, dospělci spořádají dokonce i slimáky a šneky. Pulci žab zase fungují jako přirozená čistička vodní nádrže, jelikož požírají řasy, nepohrdnou ani larvami komárů.

Na zahradce se nejčastěji setkáme se skokanem hnědým (Rana temporaria), ropuchou obecnou (Bufo bufo), krátkonohou (Bufo calamita) a zelenou (Bufo viridis). K vzácným hostům patří skokan štíhlý a zelený, kuňky a nádherné rosničky, které většinu času tráví ve větvích dřevin.

Co možná o žábách nevíte
Jakmile žáby vycítí nebezpečí, odskáčou. Jeden skok může být dlouhý i několik metrů. Samičky kladou vajíčka i po tisících. Většina vajíček, pulců a mladých žabiček končí jako potrava predátorů. Jedinci, kteří přežijí, se rozmnožují až o dva tři roky později. Žáby pod vodou dýchají kůží. Populace žab ustavičně klesá. Nikomu a ničemu neškodí, naopak, pro přírodu jsou nepostradatelné!

  Kniha akce

Napsat komentář ...
0 příspěvků