Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Odborka ptáčník, ornitolog

Odborka ptáčník, ornitolog

úterý 0:00 12. leden 2021
0:00 11.2.2021
Odborka ptáčník a ornitolog skaut

https://bruntalsky.denik.cz/ctenar-reporter/krnovsti-skauti-se-nenudi-20210416.html

V minulé aktivitě se nám podařilo vyrobit krmítko a již snad budeme moci pozorovat ptáčky, jak naši práci ocenili.
Nyní pro si můžete splnit i odborku znalec ptáků ( vlčata světlušky) nebo ornitolog pro skauty. Tabulku zašlu mailem. Vlčata a světlušky plní body 1 až 12, skauti a skautky co se chtějí stát ornitology k tomu plní body A až F.

Co dát v zimě do krmítka
Slunečnicová semínka, lněné semínka, mák, zrní pšenice prosa, nasekané oříšky, ovesné vločky, slupky ovoce či zeleniny nebo celé jablko. Připravené směsi do krmítek či tukové koule z loje a zrní.

Každý jednotlivý druh ptactva upřednostňuje trochu jiný druh zobu. Na slunečnici nebo lůj přiletí sýkorky či strakapoud, na semena obilí a proso zase pěnkavy, vrabci či kosi.

Co nedávat do krmítka

Zbytky lidského jídla, měkké pečivo, plesnivé pečivo

Ptáky začínáme přikrmovat, až když je opravdu mráz a sníh. V tu chvíli nemají možnost si v přírodě najít dostatek potravy.
Ptáčkům můžete v zimě vytvořit i pítko.

Pro nejšikovnějším a nejkreativnější - Výroba lojových koulí pro ptáčky


Na lojové koule budete potřebovat:

• hovězí lůj (vepřové sádlo není vhodné, některým ptákům totiž nedělá dobře)
• semena (slunečnice, řepka, mák, len, proso, obiloviny, kukuřice, travní semena...)
• ořechy (drcené vlašské, lískové, arašídy, pistácie... všechny vždy ale jen nepražené a nesolené)
• přidat můžete například i hrozinky, ovesné vločky...
• borovicové šišky (případně prázdné plechovky, květináče nebo skořápky kokosového ořechu)
• provázek

Recept:

1. Syrový hovězí lůj nakrájejte na kostky a nasypejte do hrnce. Podlijte vodou a na mírném plameni vyškvařte. Přeceďte. Správně vyškvařený ztuhlý lůj má světle žlutou barvu třeba jako přepuštěné máslo.
2. Lůj nechte zchladnout, ale jen tak, aby byl ještě stále tekutý.
3. Mezi tím si k otevřeným borovým šiškám připevněte provázek na zavěšení, použijte na to nejlépe tavnou pistoli.
Pokud nemáte k dispozici šišky, můžete lojem naplnit třeba prázdné plechovky, květináče nebo skořápku kokosového ořechu.
4. Do chladnoucího loje vmíchejte připravená semena, ořechy, případně další přísady. Nesmí už ale být horký.
5. Připravené šišky do něj ponořte, a když lůj začne tuhnout, šišky vyndejte a rukama do nich pečlivě hmotu vmačkejte tak, aby se všechny ingredience dostaly co nejhlouběji a vešlo se jich tam tak víc.
6. Obalené šišky pak položte nejlépe na pečicí papír a nechte úplně zatuhnout.
Z tuhnoucího loje můžete také jen v rukách uválet koule, kterými pak třeba naplníte prázdnou síťku od citrusů či cibule.

Které ptáčky nejčastěji můžeme pozorovat
sýkora koňadra
sýkora modřinka
sýkora babka
vrabec polní
vrabec domácí
drozd
zvonek zelený
brhlík lesní
stehlík
červenka
straka
pěnkava
kos
hrdlička

  Kniha akce

Napsat komentář ...
0 příspěvků