Tento web používá cookies. Používáním tohoto webu berete na vědomí využívání cookies v souladu s podmínkami této politiky.

Akce Oddílu K3 » Zimní tábor Everest

Zimní tábor Everest

pondělí 6:50 26. prosinec 2011
21:00 29.12.2011
Čtyřdenní zimní tábor ve znamení výstupu na nejvyšší horu světa - Mount Everest.
Na počátku naší velké cesty se utvořily tři horolezecké týmy - Chogori pod vedením Sojky, Šiša Pangma v čele s Matyášem a Dominikova Annapurna. Týmy absolvovaly téměř 10 000 kilometrů dlouhou cestu z naší vlasti do Nepálu, na které přejely hranice 11 států. O přestávce v Teheránu se dostalo i na hry - Na Sandokana a Kevina.

Po zdlouhavé cestě jsme dorazili do nepálského hlavního města Káthmandú, které bylo nedaleko našeho Základního tábora. Po zabydlení stanů se týmy vydaly na průzkum okolí. Na 10 zastaveních zjistily mnohé o nejvyšších horách světa v Himalájích i Karákórámu a nejznámějších horolezcích.

Před dobýváním osmitisícovek se každý horolezec musí naučit základním dovednostem - musí se bezvadně orientovat v terénu i na mapě, musí umět vázat lezecké uzly, první pomoc, rozdělávat oheň ve ztížených podmínkách i šifrovat tajné zprávy... Za každou dovednost a další aktivity se týmy dostávaly blíže k vrcholu. ;D

Nejprve jsme se naučili orientaci v mapě a v terénu v aktivitě Azimamut - v závodě nejlépe uspěl tým Šiša Pangma. Vyráběli jsme také situační plány okolí základního tábora. Začali jsme se také učit horolezeckým uzlům, nechyběly však ani himalájské fitky v terénu a zábavné Hry-Ry-Y v základním táboře. Večer byl pak ve znamení zpívání s kytarou a pantomimických scének.

Úterní den začal nácvikem rozdělávání ohně. Nejlépe a zcela nejrychleji rozdělal oheň Šiša Pangma (ohnivákem byl Dwayne) díky týmové spolupráci horolezců ;], splnit úkol se podařilo i týmu Chogori.

Po ohnivém závodu následovala série Ledových her pod vedením Matyáše, odpolední program byl ve znamení Poslední pomoci a večer se uskutečnila Uzlařská Regata, ve které nás všechny nečekaně porazil Špión Vlasťa! Mladší členové se za krátký čas naučili 6 základních uzlů, starší členové se v klasických uzlech zdokonalili a naučili se čtyřem novým - uzlu přátelství, osmičkové spojce, uzlu dobrého skutku a prusíkově uzlu. Večer nás také čekala série Sojčiných her. Týmům Šiša Pangma a Chogori se podařilo dosáhnout 1. výškového tábora a byli na dobré cestě k vrcholu. Annapurna se do prvního tábora vyškrábala až další den.

V noci jsme se příliš nevyspali. Tábor totiž přepadli krvežízniví upíři ;D, již brzo ráno bylo také třeba pokračovat v cestě k vrcholu. Všechny tři týmy se do terénu vydaly ještě za hluboké tmy, navíc jeden z horolezců v průběhu cesty začal upadat do mdlob v důsledku nedostatku kyslíku a bylo nutné ho transportovat. V ranním přechodu byl nejúspěšnější tým Šiša Pangma. B)

Himalájemi se proháněla celá řada zvířat a dalších bytostí. Jejich stopy jsme se úspěšně naučili rozpoznávat v první dopolední aktivitě. Dopoledne pokračovalo hrami v táboře i v jeho okolí. Oběd jsme "vyběhali" náročným výstupem na skalnatý vrchol Lhotse (8516 m n.m.). Odpolední program byl ve znamení REFIŠ. Týmy si mezi sebou předávaly tajné zprávy, aby se mohly spojit v boji proti pytlákům. Večer pak vypukla velká honba za záchranu Yettiho. Yettiho se podařilo úspěšně pronásledovat a odlovit týmu Annapurna!! =O

Odlovením Yettiho se týmy dostaly do 2. výškového tábora. Po večeři pak vypukla himalájská párty, kde byly představeny nacvičené tibetské tance a divadlo šerpů. Do stanů jsme se odebrali až před půlnocí. :]

A už tu byl čtvrtek, poslední den Zimního tábora. Díky dopoledním aktivitám a hrám se podařilo týmům zdolat 3. výškový tábor ve výšce 8493 m n.m. Týmy začaly tvořit Balón poselství, kterým širokému světu daly najevo úspěch expedice.

Vrchol expedice nastal po obědě - dobytí vrcholu Mount Everestu. Horolezecký výstup nebyl jednoduchý, nakonec však vrchol zdolali všichni účastníci expedice.

Naší povinností bylo Střechu světa po sobě uklidit. Tak, aby Himaláje zůstaly čisté a krásné i pro další generace.

Nejlepší horolezci:
1. Matyáš | 2. Klárka | 3. Ben (Štrůdl) ...

  Kniha akce

Sodanka25. prosinec 2011 v 18:16 

Průkaz zdravotní pojišťovny - stačí ofocený? - mail

Duška Cestrová - Charlie Vydra
Charlie Vydra25. prosinec 2011 v 19:24

stačí

Odpovědět